Home Praktična primena Sistem za postavljanje keramičkih pločica

Sistem za postavljanje keramičkih pločica

kupatiloDa bismo zaštitili zidne i podne površine od kvašenja vodom, mehaničkih oštećenja i prljavštine, a pri tome omogućili jednostavno čišćenje i održavanje, najčešće se odlučujemo za oblaganje površina keramičkim pločicama, klinkerom ili staklenim mozaikom.

Obložene površine imaju zato i veoma dug životni vek i postojanost. Keramička obloga je zahvaljujući nabrojanim osobinama pogodna kako za životne tako i za radne prostorije.

Keramičke pločice predstavljaju najčešći način dekoracije kupatila i drugih sličnih prostorija. Zahvaljujući raznovrsnosti boja, oblika i dimenzija oslobađaju maštu prilikom uređivanja prostora i ostvaruju i najsmelije zahteve.

Načini ugradnje keramike razlikuju se u odnosu na prostor, namenu i zahteve. Lepila za keramiku razlikuju se prema osobinama odnosno zadovoljavanju zahteva standarda kao i na osnovu različitih tehnika nanošenja. Fugirne mase predstavljaju vezujući član između pojedinačnih pločica i tako utiču na izgled ugrađene keramike i njene primene. Kod nezahtevnih ugradnji dovoljni su lepilo za pločice i fugirna masa. Za zidne pločice tehnologija lepljenja i izbor lepila zavise od vrste podloge, dok je ugradnja podnih pločica različita za suve i mokre prostore i zavisi od predviđenog opterećenja poda.

Fugirna masa daje pločicama odgovarajući dekorativni efekat, obezbeđuje lakše održavanje i čišćenje, zaštitu od buđi, a u vlažnim ili spoljašnjim prostorima oblogu štiti i od prodiranja vode.