Zašto je važna kvalitetna termoizolacija?

Dolaskom jeseni i hladnijih dana počinjemo da razmišljamo o uštedi električne energije. Kako bi vaš dom tokom hladnih zimskih dana bio topao, termoizolacija je od velikog značaja. Najosetnija prednost dobre termoizolacije je konstantno prijatna temperatura u objektu. Poznato je da termoizolaciona materija mora imati nisku vrednost koeficijenta toplotne provodljivosti, kako bi materijali bili bolji toplotni izolatori.

Značaj termoizolacije

Termoizolacija je jedan od osnovnih načina za dobijanje potpunog komfora u životnom prostoru. Usled trošenja prirodnih resursa i porasta cene energije, značaj termoizolovanja raste. Od izvođača radova, a pre svega investitora, očekuje se da velika pažnja bude posvećena upravo termoizolaciji. Da li ste ranije znali koliko je termoizolacija važna za vaš dom?

Šta treba da znate o termoizolaciji?

Neizostavni element pri gradnji objekata, o kojem svaki arhitekta pri projektovanju razmišlja, je termoizolacija. Osnovne karakteristike i funkcije dobre termoizolacija su sledeće:

  1. Neophodno je da obezbedi prijatnu temperaturu u objektima tokom zime i leta, odnosno da temperatura bude konstantna;
  2. Objekat treba da „diše“ i da para koja se stvara unutar objekta nesmetano prolazi kroz konstrukciju;
  3. Sprečavanje stvaranja vlage, kondenzacije i plesni;
  4. Štiti zgradu i utiče na njen vek trajanja;
  5. Obezbeđuje energetsku efikasnost objekta – smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje;
  6. Utiče na stvaranje zdrave mikroklime unutar prostorija;
  7. Sa dobrom termoizolacijom vrednost nekretnine „raste“.

Najbolji materijali za termoizolaciju

Visokoporozni materijali male gustine i materijali veće gustine koji ne dozvoljavaju strujanje vazduha spadaju u grupu materijala koji postoje odavno i koji se tradicionalno koriste za termoizolaciju. Međutim, kako su moderne tehnologije napredovale, danas se za izolaciju koriste izuzetno raznovrsni materijali i tehnike. Jedan od najpoznatijih materijala za efikasnu termoizolaciju je ekspandirani polistiren (EPS). MARKpro proizvodi čine inovativan, jednostavan i profesionalan termoizolacioni fasadni sistem, a kompanija JUB na pravilno ugrađen MARKpro sistem, prema definisanoj tehnologiji, daje garanciju od 10 godina na funkcionalnost sistema.

Kako izabrati materijal?

Na izbor adekvatnog materijala za zaštitu objekta utiču isti faktori kao i kod svakog drugog građevinskog materijala: klimatski uslovi, popularnost proizvoda i tradicija gradnje, specifični zahtevi, i naravno – cena. Bitno je istaći da su MARKpro proizvodi odličnog kvaliteta i nude izuzetno pristupačne cene za svačiji džep.

MARKpro stručnjaci vam nude savetovanje pri izboru rešenja u odnosu na tip objekta i u skladu sa vašim potrebama i željama. Kontaktirajte nas ukoliko imate bilo kakve nedoumice oko izbora materijala za termoizolaciju vašeg objekta.